Ny Rosborg Daginstitution - Resiliens i børnehøjde
BYGHERRE:
Vejle Kommune
PROJEKT:
Opførelse af integreret daginstitution til 7 grupper (120 børn) inkl. pædagogisk uderum, samt personalefaciliteter
YDELSE:
Totalrådgivning. Arkitekt og landskabsarkitektrådgivning, brugerproces, program, disponering, projektering, projekt- og projekteringsledelse, bæredygtighedsledelse, udbud i hovedentreprise, opfølgning, byggeledelse og fagtilsyn.
AREAL:
1.211 m², 10.300 m2 grund
ANLÆGSRAMME:
39 mio. kr. ekskl. moms
TILKNYTTEDE RÅDGIVERE:
DRIAS Rådgivende Ingeniører
ÅR:
2023 – 2025
På Nordholmen i den nye bæredygtige bydel Ny Rosborg i Vejle, bygges en ny integreret daginstitution. Daginstitutionen bliver en attraktiv og helhjertet daginstitution, der understøtter visionen om resiliens i børnehøjde og skal bidrage til at en bæredygtig livsstil bliver et naturligt udgangspunkt for børnene.
Disponering
Den runde daginstitutionen er meget enkel i sin indretning, og derfor også meget overskuelig for børnene at orientere sig i. Hovedindgangen er centralt placeret ud mod kvarterspladsen. Her er bygningens centrale torv placeret, ligesom der er adgang til atelier, personalerum og HC WC. Disse rum kan holdes åbne for offentligheden uden for daginstitutionens åbningstid.
Foldedøre og glas sikrer åbenhed imellem lokalerne. Fra torvet er der til den ene side adgang til fire børnehavegrupper og et fælles motorikrum. Børnehavegrupperne er samlet to og to omkring et fælles garderobeområde. Herfra er der udgang til legepladsen. Til den modsatte side er tre vuggestuerum, ligeledes grupperet omkring fælles garderobefaciliteter med egen udgang til legepladsen. Alle grupperum er organiseret efter samme princip med små nicher og direkte adgang til eget børnetoilet.
Personalet har egen indgang med adgang til kontorer, mødelokaler og personalerum. Produktionskøkkenet er beliggende i samme område. Det er indrettet med et let tilbagetrukket pædagogisk køkken.
Det hele bindes sammen af indre ring, et cirkulært gangareal, der giver daginstitutionen en stor sammenhængskraft. Herfra er der udkig til det indre gårdrum, som får en helt særlig karakter. Her etableres et udhæng, der giver læ og solafskærmning. Udhænget giver gårdrummet en særlig intimitet.
Materialer
Bygningen opføres med en rund, træbeklædt facade med lodrette lister, der vandret bindes sammen af en række gennemgående bånd. Indgange markeres med et udhæng, der har motiv af at træfacaden er vippet op. Det er prioriteret, at bygningen udstråler natur og bæredygtighed. Derfor opføres bygningen som en præfabrikeret trækonstruktion, ligesom alle facader beklædes med thermobehandlet facadebeklædning i træ.
Solafskærmningen er integreret i bygningen som en 100% passiv og vedligeholdelsesvenlig løsning. Da solafskærmningen integreres i glasset fastholdes den skarptskårne arkitektur. I gårdrummet etableres et udhæng, der giver solafskærmning til glasset. Ligeledes en passiv og driftsvenlig løsning.
Udearealer
Daginstitutionens udearealer har et overlap med kvarterspladsen på Nordholmen, hvorved der skabes en naturlig sammenhæng i området. Hele daginstitutionen afgrænses af et poetisk naturhegn, som med bløde buer i forskellige naturmaterialer og med indbyggede siddenicher og aktiviteter indrammer institutionen.
Legepladsen indrettes i zoner med forskellige aktivitetsmuligheder. tæt på bygningen er plads til de mere stillelege, mens der fjernes fra bygningen indrettes med vand- og naturleg, bålhytte og motorikbanen.