Aarhus Kollegiet - Nyt kollegium med 359 boliger i Gellerup

Bygherre:
Brabrand Boligforening

Adresse:
Karen Blixens Boulevard, Aarhus V.

Projekt:
Nyt kollegium med 359 boliger, iværksætteri og fællesarealer / Energiklasse 2020.

Ydelse:
Bygherrerådgivning i projekterings-, udførelses-, og afleveringsfasen, herunder bygherretilsyn og økonomistyring.

Areal:
12.500 m2

Byggesum:
186 mio. kr.

Tilknyttede rådgivere:
COWI

År:
2016-2020

Kollegium for iværksætteri
Centralt i Gellerupparken ligger Aarhus Kollegiet, der kommer til at være hjem for ca. 400 studerende i Aarhus. Kollegiet er en del af omdannelsen af den nordlige del af Gellerupparken, hvor bl.a. Aarhus Kommunes afdeling for teknik og miljø er flyttet ind og Brabrand Boligforening er ved at opføre deres nye administrationsbygning.

I kollegiet er det overordnede tema iværksætteri og i hele huset har der været stor fokus på at skabe rum, som understøtter fællesskab. Både fællesskab beboerne imellem, men også mellem kollegiet, beboerne i Gellerupparken og resten af Aarhus. Visionen for kollegiet er at skabe et sted med en livlig puls, som giver en stemning af storby og hvor der er rum til at nye, spændende ideer og forretningsmodeller kan opstå.

Boliger med plads til samvær
Alle boligerne er en del af et mindre bofællesskab, hvor 14 boliger deler et fælleskøkken og et opholdsrum. Alle klyngerne har hvert deres udtryk og lægger op til, at beboerne indtager rummene og sætter et fælles, personligt præg på fællesarealerne. Hertil er der rundt omkring i huset også flere små loungeområder og læsepladser, hvor klyngerne kan mødes på tværs af hinanden. I husets stueplan er der endvidere skabt et stort iværksætterområde, som kan være et tværfagligt mødested for kreative sjæle. I forlængelse heraf ligger også et stort gårdrum, så aktiviteterne kan flyttes udenfor.

I kollegiet er der 3 lejlighedstyper: 1. værelseslejligheder på 35 m2 og 42 m2 og 2 værelseslejligheder på 50 m2. Alle boligerne har eget køkken, bad og altan og er opført i lyse og neutrale toner, som giver beboerne gode muligheder for at sætte deres personlige præg på boligen.

Gennemgående bygherrerådgiver
Pluskontoret Arkitekter har været Brabrand Boligforenings gennemgående og ledende bygherrerådgiver på projektet, med COWI som tilknyttet teknisk bygherrerådgiver. Kollegiet er opført i totalentreprise af Dansk Boligbyg.