19. juni 2017

Nyt spil om bæredygtighed udviklet til boligforeninger

Temaet for Pluskontoret Arkitekters ”Faglige fredag”, hvor vi gennem workshops og foredrag sætter forskellige emner på dagsordenen, var denne gang et nyt brætspil om bæredygtighed, som Pluskontoret Arkitekter har været med til at udvikle og nu skulle teste. Spillet er udviklet som et dialog- og prioriteringsværktøj til boligforeninger, der skal bygge nyt eller renovere.

Formålet med værktøjet er ved hjælp af kort og spilleplade at visualisere, konkretisere og skabe dialog om bæredygtighed og DGNB-certificeringer og på den måde være med til at gøre det nemmere for projektledere, beboerdemokrater og driftspersonale at prioritere hvilke valg, der skal træffes i det konkrete byggeprojekt.

– Det nye bæredygtighedsspil er et rigtigt godt værktøj til at tale om bæredygtighed på en konkret og jordnær måde. Jeg tror, mange boligforeninger og deres beboere vil få stor gavn af spillet i forbindelse med deres byggeprojekter. For os som arkitekter er spillet en god reminder om, at vi skal skabe dialog i øjenhøjde, når vi taler om bæredygtighed generelt, og især når snakken drejer sig om mere tekniske begreber som eksempelvis DGNB-certificeringer. Det er noget, Pluskontoret prioriterer højt i vores tilgang til bæredygtighed og beboerprocesser, udtaler Kristian Nordheim, DGNB-konsulent og partner i Pluskontoret Arkitekter.

Spillet blev introduceret af ingeniør Hanne Tine Ring Hansen fra Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma, som har været toneangivende i udviklingen af det nye værktøj. I spillet kom vi omkring emner som materialevalg, forbrug af vand, solafskærmning og naboskab.

– Emnerne i spillet sætter gang i snakken om, hvad der er vigtigt – og hvordan vi sammen kan vægte vores indsats og lave prioriteringer allerede meget tidligt i et beboerinvolverende forløb. Vi glæder os meget til at se den endelige udgave af spillet, lyder det fra Kristian Nordheim.

Bag værktøjet står boligorganisationerne Sct. Jørgen-Viborg og AL2bolig samt Acelab, Rambøll og Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma. Suna Cenholt, partner i Pluskontoret Arkitekter, har deltaget i Advisory Boardet.

Bæredygtighed er et af Pluskontorets specialer, og vi har en bæredygtig helhedsorienteret tilgang i alle vores projekter.

Se eksempler på bæredygtige projekter her