10. marts 2017

Beboerne er begejstrede for Kvotehuset i Nyborg

Kvotehuset er en del af Realdanias udviklingsprojekt Mini-CO2-husene i Nyborg, der via seks eksperimenterende parcelhuse viser, hvordan man kan reducere CO2-forbruget med 45%, når man bygger typehuse. Kvotehuset, der er tegnet af Pluskontoret Arkitekter, fokuserer på adfærd og forbrugsmønstre og er designet til at hjælpe beboerne med at bruge minde el, vand og varme. Et gammeldags, køligt viktualierum, en todelt ovn, en bruser, der selv slukker, hvis badet varer for længe og en overdækket tørregård er nogle af de elementer, der gør CO2-forbruger mindre.

Beboerne har en fast månedlig kvote for den mængde CO2, de kan udlede. Deraf navnet Kvotehuset.Hvis kvoten overskrides, afbrydes forsyningen, og de skal genstarte huset med en særlig nødstartknap.

Ruben og Dorte Kristensen har boet i Kvotehuset i to år og er meget begejstrede. For dem handlede købet af huset dog i første omgang ikke om at spare på vand og strøm.

– Vi købte ikke huset, fordi det er energivenligt. Vi var først og fremmest på udkig efter et nyt hjem, og vi faldt med det samme for huset på grund af den alternative plantegning. Her er højt til loftet, og der er arbejdet kreativt med placeringen af vinduerne, så der er lysindfald fra alle sider. Det er meget anderledes end et klassisk parcelhus, og det kunne vi med det samme godt lide, fortæller parret.

Se boligreportage fra Kvotehuset i Bolius