Børnehuset Hasselvej - Ny integreret daginstitution i Kjellerup

BYGHERRE:
Silkeborg Kommune

ADRESSE:
Hasselvej, Kjellerup, 8600 Silkeborg

PROJEKT:
Nye daginstitution til 176 børn

YDELSE:
Totalrådgivning. Arkitekt- og landskabsarkitektrådgivning, brugerproces, program, disponering, projektering, projekt- og projekteringsledelse, bæredygtighedsledelse, udbud i fagentreprise, opfølgning, byggeledelse og fagtilsyn.

AREAL:
1.765 m2 bygning, 17.600 m2 grund

ANLÆGSRAMME:
63 mio. kr. ekskl. moms

TILKNYTTEDE RÅDGIVERE:
DAI

ÅR:
2020-2023

Projektet er opført på en stor åben grund i udkanten af byen med en mulitarena og udendørs bevægelsesfaciliteter som nærmeste nabo. Bygningskroppens længer anvendes til at opdele den store grund og skabe mindre og beskyttede udemiljøer tilpasset børneskala. Huset er organiseret i 3 oaser bestående af 3-4 grupperum, nære fællesfaciliteter, garderobe og toiletter, så børnene ikke behøver at forholde sig til den store institution.

Ankomst og omgivelser
Børnehuset Hasselvej ligger som sidste stop i den omkringliggende Krabbes Grønne Ring der omfavner det meste af byen. Grunden støder op til bagsiden af Sports- og kulturcenteret Arena Midt, og er placeret på kanten mellem by og land. Med adgangsvej fra Hasselvej i forlængelse af et stiforløb fra villakvarteret, ankommer man til børnehusets parkering med 35 p-pladser og overdækket cykelparkering, samt cykelskur med institutionens tur-vogne.
Der er ligeledes et skur på hver legeplads med tilkørselsforhold, så børnene selv kan køre cykler mm. på plads.

Der er et tæt beplantningsbælte ud mod Hasselvej, men herudover er der ingen naturlig afgrænsning af grunden. Derfor bearbejdes det let bølgende terræn for dels at danne ryg op mod Arenaen og skabe rumlighed og dels for at skærme udsynet dertil.

På den i alt 17600m² store grund, er der masser af plads til udfoldelse.

Vuggestuens legeplads
På vuggestuens legeplads, skabes der en naturlig afgrænsning mod hallen ved hjælp af en omfavnende skråning. På denne er etableres er ny beplantning for at skabe rum og for at skærme mod vind og vejr. Her vil der være sanselige udfoldelsesmuligheder i form af gravebakker, hulebyggeri i den fremtidige beplantning samt en rutsjetur ned ad skråningen En større cykelbane i stenmel snor sig imellem de mange bakker med forskellig typer beplantning og skaber dynamik og spændende oplevelsesruter på den ellers store åbne grund. Bakkerne uden for cykelbanen tildeles forskellige funktioner af både klatreleg, balance og trille/kælkebakke, der tilsammen danner motoriske udfordringer for de mindste i huset.

Børnehavens legeplads
Børnehavens legeplads strækker sig fra ankomstsiden mod syd og omfavner bygningen op omkring nord. På den eksisterende sydvendte skråning er der sidde- og opholdsrum til både teater og madpakketur samt en motorisk udfordrende balancebane. Mod øst udfolder sig en stor cykelbane i stenmel, der omfavner forskellige funktioner som boldbane, balance- og opholdsstier igennem beplantning og tarzanbane, hvorefter cykelbanen løber omkring bålhytten hvor der er mulighed for at fordybe sig. Mod øst er den eksisterende vilde engbeplantning, der ligger sig som en naturlig afgrænsning mellem legepladsen og den lavtliggende regnvandssø.

DGNB-krav indarbejdet i projekterne
Det er ikke ønsket at børnehuset skal DGNB-certificeres, men projektet er disponeret, projekteret og udført med indarbejdelse af bygherrens definerede mindstekrav iht. DGNB-systemet. Der er således udført DGNB-screeninger med anvendelse af Frame som arbejdsværktøj til løbende at vurdere opfyldelsen af mindstekravene.