Sunde Boliger, Realdania - Demonstrationsprojekt i Holstebro

Bygherre:
Realdania By & Byg

Adresse:
Tommelise, 7500 Holstebro

Projekt:
Demonstrationsprojekt; 3 enfamiliehuse m. fokus på sundt indeklima / Energiklasse 2015/2020

Ydelse:
Totalrådgivning; Vundet programkonkurrence, arkitektrådgivning, procesledelse, programmering, projektudvikling, projektering, byggeledelse og fagtilsyn

Areal:
169-181 m² pr. hus

Byggesum:
6 mio. kr. ekskl. moms

Tilknyttede rådgivere:
Lendager Arkitekter, MOE, Professor Torben Sigsgaard

År:
2015-2017

Sunde Boliger – demonstrationsprojekt
Sunde Boliger er et 1:1 demonstrations-projekt, som skal danne bro mellem forskning og praksis og afsøge muligheder for et bedre indeklima med afsæt i byggematerialer, byggemetoder og teknologi.

Sunde Boliger retter fokus på tre udvalgte indeklimaaspekter – med særlig fokus på boligens soverum:
– Ventilation og ventilationsanlæg
– Klimaskærm og fugt
– Afgasning af skadelige stoffer fra byggematerialer

De tre huse
Projektet består af tre huse, som er første etape af en rækkehus/tæt-lav bebyggelse på i alt 14 huse på en grund i Tommelisekvarteret i Holstebro med smuk udsigt over Vandkraftsøen og den bakkede natur.

Hus 1: ‘NOW-tech’ – et referencebyggeri, opført som vi typisk bygger i dag.
Hus 2: ‘NO-tech’ – et hus der er mere robust og tilgivende over for brugerens adfærd og mindre afhængig af teknologi.
Hus 3: ‘YES-tech’ – et hus der udnytter den ypperste interaktive teknologi og styring med beboeren i centrum frem for som ‘problemet’.

Hypotesen er, at de senere års fokus på energi og miljø kan have haft en negativ betydning for beboernes sundhed og komfort. Projektet skal vise, at hensynet til indeklimaet kan løftes uden at give køb på energi og miljø, og uden fordyrende omkostninger. Samtidig ønskes ansvaret flyttet fra beboerne til byggeriet; i dag forklares problemerne ofte med uhensigtsmæssig brugeradfærd. Resultatet skal sikre ny viden til en bygbar virkelighed i bred forstand – i nyt som eksisterende byggeri.

”Håbet vil være, at vi får anvist nogen veje, et katalog, som man kan gå ind og vælge imellem, når man skal bygge nyt eller renovere”, udtalte direktør Peter Cederfeld, Realdania By & Byg i forbindelse med første spadestik.