7. juli 2017

Stor interesse for Sunde Boliger

300-400 mennesker lagde 4. juli vejen forbi Mejrup ved Holstebro til Åbent Hus i Realdanias Sunde Boliger, der har Pluskontoret Arkitekter som totalrådgiver. De tre eksperimenterende gårdhavehuse med fokus på sundt indeklima er til salg for børnefamilier, der ønsker at bo sundt og smukt – og samtidig deltage i Realdanias forskningsprojekt. At dømme efter fremmødet var interessen for boligerne overvældende.

For os som arkitekter er det altid fantastisk at mærke så stor en interesse for et projekt, vi står bag. Særligt i dette tilfælde, hvor sundhed og indeklima er omdrejningspunktet. Det er samtidig nu, udviklingsprojektet for alvor tager form. Målingerne er allerede godt i gang, og de første resultater ser meget lovende ud, udtaler Kristian Nordheim, partner i Pluskontoret Arkitekter.

Også pressen var mødt op til Åben Hus-arrangementet. Se indslag fra TV MIDTVEST her og læs artikel i Dagbladet Holstebro Struer her.

Udefra er de tre huse ens, men indenfor byder de på forskellige eksperimenterende løsninger til at skabe et sundt indeklima med mindre støv og færre partikler. YES-tech huset har ekstra ventilation, NO-tech huset er bygget i helt særlige materialer og har en alternativ indretning, og NOW-tech huset er projektets standardhus, der bruges som reference. Læs mere om de tre Sunde Boliger her.

Af sundhedsfremmende tiltag kan nævnes: fælles garderobe til familiens tøj, udekøkken, brusebad i det fri, avanceret ventilation, tagvinduer der åbner automatisk, ekstra stor emhætte og byggematerialer med et særligt fokus på indeklima.

Husene, der koster 3,6 – 3,8 mio. kr., er til salg for børnefamilier – da vi bl.a. ønsker at måle mængden af støv, og denne øges ved børns leg. I de næste 2-3 år vil vi følge familierne tæt og gennem samtaler og registreringer undersøge, hvordan de oplever at bo i husene. Vi vil samtidig måle støv og kemiske partikler i luften og undersøge, hvordan det påvirker sundheden.

Projektet har givet os ny viden om vigtigheden af helt fra starten at indtænke løsninger til et sundt indeklima i boligen – såvel arkitektonisk som teknisk. Den viden tager vi naturligt med i vores øvrige projekter, siger Kristian Nordheim.

Pluskontoret Arkitekter er totalrådgiver på projektet med Lendager Arkitekter, MOE og professor Torben Sigsgaard fra Aarhus Universitet som underrådgivere.