Vonsild Plejecenter - Innovativt udviklingsprojekt i OPP

Bygherre:
Kolding Kommune

Adresse:
Hjarupvej, Vonsild

Type:
Udviklingsprojekt. Nyt plejecenter med 60 boliger og fælles- og welnessfaciliteter. Lavenergiklasse 2020, krav til DGNB-certificering med sølv-mærke. OPP-projekt.

Ydelse:
Arkitektrådgivning i totalentreprise; 2. plads totalentreprisekonkurrence

Areal:
7000 m²

Byggesum:
90 mio. kr.

Tilknyttede rådgivere:
OK Fonden, RTS, Rambøll, GBL

År:
2012-2013 (udvidet konkurrenceforløb)

KATEGORIER:
Plejebolig, Plejecenter, Plejehjem

Udviklingsprojekt – plejeboliger
Vonsild Have er et innovativt udviklingsprojekt, der er udviklet i tæt dialog mellem totalentreprenører, arkitekter, Kolding Kommune, personale og specialister fra OK Fonden.

Projektet blev udført til skitseprojektstadie og er blevet til som OPP-projekt (offentligt privat partnering).  Bygningsdrift, arbejdsmiljø, attraktive boliger og innovative løsninger på plejeområdet er derfor udviklet på baggrund af en dyb forståelse af moderne plejeboliger. Boligerne udføres inden for almen-boligloven.

Vonsild Have – nærhed og fællesskab
Det nye plejemiljø består af en karakteristisk slyngende bygningskrop med to markante (gård)haverum som fælles omdrejningspunkt for samtlige boliger, fællesrum og andre opholdsmuligheder. Dertil en åben og imødekommende parterre-etage, der indeholder café, køkken, diverse multi- og værkstedsfaciliteter, samt wellnessafdeling. Huset kan dermed tilgodese et særligt varieret indhold af plejebehov, og indeholder samtidig en bred vifte af tilbud til Vonsild’s øvrige borgere og nærområdet som helhed.

Bygningens facader er udformet med fokus på et udtryk af robusthed, nærhed og individualitet – præcis som nogle af nøgleordene for plejekonceptet inden døre. Overgangen mellem det fælles og det private område tydeliggøres og respekterer den enkelte beboers måde at skabe hjemlige stemninger på.

Lavenergiklasse 2020 og DGNB
Vonsild Have er et supermoderne bæredygtigt plejecenter, der fuldt ud lever op til kravene til for lavenergiklasse 2020. Projektet er desuden DGNB-screenet og vurderes at kunne opnå DGNB SØLV.